Muzica adventa in pericol!


 music copyright laws
               Traim intr-o societate in care suntem incurajati sa avem totul la intensitate maxima si pe moment. Ne plac pizza,Mc Donald’s, cuptorul cu microunde, Facebook,Instagram si orice ne ajuta sa accesam informatia in cel mai scurt timp. Asa e si mp-3-ul. E comprimat si se incarca repede, suna destul de bine (?), il putem lua si da foarte usor. Nu trebuie sa ne deplasam la magazin pentru a obtine muzica preferata si ce e si mai “cool” e ca nu trebuie sa o cumperi. Nici artistul si nici producatorul nu te pot opri sa beneficiezi gratuit de munca lor. E mai ceva ca si caritasul, unde trebuia totusi sa depui ceva.

Care sunt insa consecintele ce apar in urma copierii muzicii crestine si cine vor fi cei afectati de ele?

Inainte de a raspunde acestor intrebari, va invitam in culisele realizarii unui album cu muzica crestina de calitate. Este nevoie de luni sau ani de munca de creatie (muzica si text) pana sa ai un minim de 10 piese. Incepi sa lucrezi la orchestratia lor, folosind un aranjor sau daca-ti permiti sa investesti, inregistrezi instrumente autentice (e o diferenta). Zile sau saptamani de lucru in studio, deplasari, bani, neuroni, munca, pasiune si speranta. Proiect grafic, coperte, punerea in legalitate a albumului, CD-uri, casete, reclama. Din nou costuri si iar costuri, dar in sfarsit ai obtinut produsul finit si-l pui pe piata, la dispozitia celor din jur, asteptand recolta dupa atata munca si investitie.
Daca albumul se adreseaza generatiei a doua sau a treia, se va vinde, iar artistul si cei care au investit in album isi vor recupera banii si vor fi incurajati sa mearga mai departe.

Daca albumul se adreseaza generatiei tinere, se vor vinde la inceput cateva exemplare, care apoi vor fi copiate in lant, transmise de la unii la altii, puse pe diverse site-uri, iar cei care au investit in el vor fi dezamagiti. Nici autorii si nici producatorii nu vor mai investi serios in ceea ce nu se vinde, chiar daca este vorba de albume de foarte buna calitate. Paradoxul e ca aceste albume au fost copiate de cei ce le apreciaza, dar care refuza sa plateasca pretul lor.

Probabil diferenta dintre cele doua categorii de consumatori de muzica consta in faptul ca cei mai in varsta au in primul rand teama de Dumnezeu si respect fata de cel pe care-l asculta cantand, iar cei ce copiaza muzica sunt neobisnuiti sa munceasca pentru a obtine ce doresc – considerand ca totul li se cuvine –, lipsiti de moralitate si in mod direct sau indirect, lipsiti si de respect fata de cel a carui muzica o asculta. Poate ca ne-am obisnuit sa primim totul de-a gata, dar in fata lui Dumnezeu aceasta nu este o scuza.

Legea Copyright-ului nu a fost inventata de crestini, dar ei ar trebui s-o respecte in primul rand. Este de prisos sa discutam in continuare aspectul moral al problemei, desi este esential, si asta pentru ca fiecare din noi stim ce e bine si ce nu. Cine este credincios in lucrurile mici, este si in cele mari.
Artistii si producatorii crestini nu ar fi deranjati daca muzica lor ar fi copiata si ascultata de cei ce nu-L cunosc pe Dumnezeu, in speranta ca in mesajul din cantece pot sa-L descopere. Din pacate nu cei din lume fura muzica crestina, ci „noi crestinii”.

Exista in mod sigur niste consecinte ale acestui fenomen, pe care am vrea sa le semnalam. Din nou trecem peste consecintele spirituale si ne vom referi doar la viitorul muzicii crestine romanesti. In mainile cui se afla acest viitor? In mana lui Dumnezeu, in mana artistului sau producatorului, ori in a consumatorului de rand ? Ar fi prea comod sa plasam asta doar in dreptul lui Dumnezeu sau al artistului, incercand sa fugim de responsabilitate. Dumnezeu respecta deciziile noastre si nu ne absolva de consecintele acestora.

In concluzie, daca mentalitatile nu se schimba, muzica crestina romaneasca buna va disparea incet, iar cei mai afectati vor fi tinerii. Ei, neavand alternativa, se vor hrani din ce in ce mai mult cu muzica lumii. Piata va fi dominata de o muzica crestina simplista cu tenta populara, care ne va reprezenta la un moment dat pe toti. (Nu ne referim aici la muzica din cadrul programelor bisericilor).

Se mai poate face ceva?
“Schimbarea in bine incepe cu tine”.
Daca cel care consuma muzica constientizeaza acest pericol si este dispus sa plateasca in continuare pretul acesteia, lucrurile se pot schimba. Daca vom astepta ca ceilalti sa faca primul pas, nu se va schimba nimic. Lucrurile isi vor urma cursul si vom avea in curand muzica pe care o meritam.

 

Sorin Sacui

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s